Címlap Jogvédelem Egyéb emberi jogi témák „Gender-kérdések?” „Feminista-ügyek?” Fontos ügyek! (Morvai előadása aktuális női témákról, hangfelvételen)


„Gender-kérdések?” „Feminista-ügyek?” Fontos ügyek! (Morvai előadása aktuális női témákról, hangfelvételen)

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark


Mostanában alaposan lejáratódott a nők méltóságának, esélyegyenlőségének témája a „gender-megközelítés” szélsőségei miatt. Ugyanakkor igenis léteznek olyan speciális megközelítések, amelyek a mindennapok női élethelyzeteinek, problémáinak megoldásában előrevivőek, segítőek, szükségesek lehetnek. Néhány ezek közül: a falvakban/vidéken élő nők munkanélkülisége, illetve „dolgozói szegénysége”, a magyar vidéken élő családok nehézségei. A nők helyzete és lehetőségei a mezőgazdaságban és élelmiszer-feldolgozásban. Női gazdák, nők és a „földkérdés”, a nők lehetőségei kisvállalkozások létrehozására – a megalázó közmunka vagy szalag melletti kiszolgáltatott munkavégzés helyett. Az idős-gondozás felelőssége, s ennek könnyítése. Kisgyermekes nők, kismamák nehézségei a közlekedés, a mindennapi ügyintézés során. A nők fizikai és mentális egészsége. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszéltem, bemutatva az Európai Parlament Női Jogi és Esélyegyenlőségi (FEMM) szakbizottságának munkáját, pontosabban az utóbbi azon elemeit, amelyek a magyar nők, anyák, családok, s az értük felelősséget érző magyar férfiak s általában a magyar társadalom számára különös jelentőséggel bírnak. Nagy örömömre szolgált, hogy létezhet e fontos kérdések pártpolitikai érdekek feletti megközelítése. Ennek jeleként értékeltem, hogy meghívást kaptam az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Munkacsoportjának Nők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoportja ülésére 2017. június 7-én. Az ülést Dr. Beneda Attila államtitkár vezette, jelen voltak a legfontosabb állami intézmények nők esélyegyenlőségért és jogaiért felelős szakemberei, valamint női szakmai és civil szervezetek képviselői. Az előadás hanganyagon meghallgatható. Mivel az időmből sajnos kifutottam, a szóban ismertetésre nem került témák a mellékelt - és a résztvevők számára is kiosztott - 14 oldalas írásos anyagban szerepelnek. Bízom benne, hogy segíteni tudok a döntéshozóknak, női témákat kutató szakembereknek, a nők és családok élethelyzeteinek könnyítéséért dolgozó civil szervezeteknek néhány „inspiráló” ötlettel, javaslattal.

Dr. Morvai Krisztina
jogász, EP képviselő
Női Jogi és Esélyegyenlőségi (FEMM) szakbizottság tagja

Az előadás itt hallgatható meg:

Inspiráló gondolatok az Európai Parlament Női Jogi és Esélyegyenlőségi (FEMM) szakbizottságának legfrissebb jelentéseiből.

 

xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés