Az Európai Unió és a Norvég Királyság közötti kereskedelmi megállapodás

Nyomtatás
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Paolo De Castro elnök bevezetőjében elmondta, hogy a javaslat a mezőgazdasági termékek bilaterális megállapodás keretében való liberalizációját célozza. A megállapodás kiterjed olyan érzékeny termékekre is, mint a hús, a zöldség és gyümölcs, a tejtermékek és a dísznövények.

Ashworth, a téma előadója ismertette a megállapodás főbb pontjait. Az AGRI Szakbizottságot véleményezésre kérte fel a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, mint a téma felelőse.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség közötti megállapodás szerint a Norvég Királyság és az EU közötti kereskedelmi megállapodások 2 éves felülvizsgálatára nyílik lehetÅ‘ség.  Ennek értelmében a felek megállapodtak a vámtarifák fokozatos csökkentésében, így a Norvég Királyság és az Európai Unió mezÅ‘gazdasági kereskedelmének 60 százaléka teljes mértékben liberalizálódik. Az ún. érzékeny termékek esetében (hús, zöldség és gyümölcs, tejtermékek és dísznövények) a felek vámkontingensekben vagy vámcsökkentésekben állapodtak meg. A vámbevételek 4,96 millió euró összegű csökkenése várható.  Ashworth a javaslat jóváhagyását javasolja a Szakbizottságnak.

Letölthető dokumentumok:


Paolo De Castro elnök bevezetőjében elmondta, hogy a javaslat a mezőgazdasági termékek bilaterális megállapodás keretében való liberalizációját célozza. A megállapodás kiterjed olyan érzékeny termékekre is, mint a hús, a zöldség és gyümölcs, a tejtermékek és a dísznövények.

Ashworth, a téma előadója ismertette a megállapodás főbb pontjait. Az AGRI Szakbizottságot véleményezésre kérte fel a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, mint a téma felelőse.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség közötti megállapodás szerint a Norvég Királyság és az EU közötti kereskedelmi megállapodások 2 éves felülvizsgálatára nyílik lehetÅ‘ség.  Ennek értelmében a felek megállapodtak a vámtarifák fokozatos csökkentésében, így a Norvég Királyság és az Európai Unió mezÅ‘gazdasági kereskedelmének 60 százaléka teljes mértékben liberalizálódik. Az ún. érzékeny termékek esetében (hús, zöldség és gyümölcs, tejtermékek és dísznövények) a felek vámkontingensekben vagy vámcsökkentésekben állapodtak meg. A vámbevételek 4,96 millió euró összegű csökkenése várható.  Ashworth a javaslat jóváhagyását javasolja a Szakbizottságnak.

La Via képviselő kérdést tett fel arra vonatkozóan, hogy a narancs mért nem szerepel a megállapodás alá vont termékek körében.

A Bizottság képviselője ismertette a javaslatot. Nagyon sok erőfeszítés árán sikerült megkötni ezt a megállapodást a Norvég Királysággal, hiszen a norvég agrárium kevésbé produktív ágazat és a Norvég Királyság erősen védi határait.

Ezzel a megállapodással azonban sikerült az Európai Gazdasági Térség előírásainak megfelelően eljárni. A megállapodás eredményeképpen az EU-ból származó import 60 százaléka vámmentességet élvez, a még vámköteles termékek esetében pedig a vámok fokozatosan csökkennek.

A narancs ágazatra vonatkozóan Norvégia a tárgyalások során teljes mértékben elutasította az engedményeket.

Az EU a tárgyalások során felajánlotta, hogy a norvég exportot is hasonlóképpen kezeli, azonban mivel ebben nem rejlik erős potenciál, nem várható a Norvég Királyságból származó import volumenének jelentős növekedése.

Előreláthatólag a norvég parlament februárban írja alá a megállapodást. Ezt követően az Európai Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament jóváhagyásával az intézkedések hatályba léphetnek.


Letölthető dokumentumok: