A nők mentális problémáiról vitázott az EU - Morvai az okokat firtatta (Videóval)

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark


Az Európai Parlament plenáris ülésének témája volt a nőket érintő mentális problémák kérdésköre, különös tekintettel a depresszióra. Helyes, hogy az EU sürgette a lelki és idegrendszeri zavarok, betegségek megfelelő kezelését - egyoldalú megközelítés azonban az, ami a jelentésből tükröződik, s ami olyan, mint hogyha a gyógyszer-lobbi mondta volna tollba - ez volt Morvai Krisztina megállapítása. A magyar képviselőnő rámutatott: egyáltalán nem beszélhetünk az „Európai Unióban élő nőkről” általában, hiszen fényévnyi különbségek vannak mondjuk egy átlagos osztrák nő élete és egy tőle 150-200 km-re élő magyar nő élete között. Fontos lenne, hogy az Európai Unió feltárja a mentális zavaroknak azokat az okait is, amelyek pontosan az Európai Unió által is fenntartott gyarmatosító gazdaságpolitikából, az Unió gazdag és szegény országai közötti 5-10-szeres bérkülönbségből, jövedelemkülönbségből és az államnak az egyes humánszolgáltatásokból való kivonulásából következnek, nem beszélve a jogtipró devizahitel-szerződésekből következő, lelkileg és idegileg is nyomasztó helyzetekről, ami szintén sokkal inkább a magyarokra jellemző. Morvai Krisztina rámutatott: számos magyar nő szenved lelki és idegrendszeri megbetegedésektől azért, mert elviselhetetlen terhek vannak rajta. Az alacsony jövedelmek miatt sokan kénytelenek más országban dolgozni, s ebből számos családi nehézség következik. Hatalmas probléma a „devizahitelekkel” összefüggő adósrabszolgaság. Nagyon sokakat érint az idősgondozással kapcsolatos felelősség kérdése, amelyből az állam egyre inkább kivonul. Ez azt jelenti, hogy az idős személyeknek nem jár saját jogukon az idősgondozás, ápolás, hanem az egyébként is agyonterhelt családoknak ezt gyakorlatilag minden körülmények között maguknak kell megoldani. Összefoglalóan: a nőket (általában az embereket) érintő mentális problémáknak az okait is fel kellene tehát tárni, és ezeket az okokat orvosolni is kellene!- mutatott rá a képviselőnő.

 

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés LightBoxban

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés LightBoxban

Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés LightBoxban