Címlap Jogvédelem Egyéb emberi jogi témák Feljelentették Toroczkaiék honvédő mezőőreit - Jogi álláspontom


Feljelentették Toroczkaiék honvédő mezőőreit - Jogi álláspontom

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Toroczkai László, a határmenti Ásotthalom polgármestere adott hírt a minap arról, hogy a határt védő kerítést megrongáló és egy helyi tanyára betörni szándékozó migránsokat fogtak el - rendőri jelenlét hiányában - a mezőőrök. Tudjuk, hogy Toroczkai és az ásotthalmiak már eddig is nagyon sokat tettek a tömeges migráció elleni harcban. A jogsértést megakadályozó akciójuk miatt több politikus is feljelentést tett a bűnelkövetőket tetten érők és elfogók ellen. Az alábbiakban olvasható Toroczkai László eredeti közleménye, azt követően a feljelentésről szóló sajtóhír, majd pedig az én büntetőjogászi álláspontom.

Szeretettel:
Morvai Krisztina


A feljelentésről szóló sajtóhír.

Dr. Morvai Krisztina büntetőjogász álláspontja az ásotthalmi mezőőrök által elkövetett cselekmény megítéléséről
Az ásotthalmi mezőőrök által a határzárat tiltott módon átlépő személyek sérelmére megvalósított, az utóbbiakat elfogó cselekmények nem minősülnek bűncselekményeknek az alábbi jogszabályok illetve a Kúria alábbi Büntető Elvi Döntése alapján.
1, A Büntető Törvénykönyv 352/A. § (1) bekezdése szerint "Aki Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul belép, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
(Határzár tiltott átlépésének bűncselekménye)
illetve: Btk. 352/B. § (1) bekezdés: "Aki az államhatárrendjének védelmét biztosító létesítményt, illetve eszközt megsemmisíti vagy megrongálja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
(Határzár megrongálásának bűncselekménye)
A tanyára való behatolási kísérlet büntetőjogi megítélése:
Btk. 221.§ (2) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakó vagy azzal rendelkező akarata ellenére vagy megtévesztéssel
(...)
d, csoportosan
bemegy vagy ott bent marad. (Magánlaksértés bűncselekménye)
2, A Büntetőeljárási törvény 127. § (3) bekezdése értelmében "A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni".
3, Annak alátámasztására, hogy ezt az állampolgári jogkört (a tetten ért bűnelkövető elfogását) tágan kell értelmezni, ezt a jogesetet (Büntető Elvi Döntést) ajánlom figyelembe.

Morvai Krisztina


 

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés