Halált okozhatnak-e a nagyüzemi „húsgyárak”? (Morvai felszólalása) - videóval

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark


Mi az összefüggés a TBC, Hepatitis C, HIV fertőzés illetve más, súlyos fertőző betegségek és a nagyüzemi állattartás között? Látszólag semmi. Az Európai Parlament vitáján azonban kiderült, hogy igenis komoly összefüggés van, éspedig a következő: az Európai Unió elkötelezettje a globális szabadkereskedelemnek. Ennek részeként a világ minden tájáról hozunk be hústermékeket, továbbá az is tény, hogy az Európai Unió „növekedéspárti”, „hatékonyságpárti” gazdaságpolitikájának a mezőgazdaságban a nagyüzemek felelnek meg. Itt óriási mennyiségben tartják az állatokat, és a fertőzések közöttük villámgyorsan terjednek. A „megoldás”: az antibiotikumok igen kiterjedt használata. Márpedig - ahogy az Európai Parlament vitájából kiderül: az antibiotikum-túladagolás által okozott rezisztencia az egyik fő oka a fertőző betegségek okozta halálnak. Miért vagyunk mégis megszállottjai a nagyüzemi mezőgazdaságnak és a globális szabadkereskedelemnek? Miért eszünk olyan húst, amiről azt sem tudjuk, hogy honnan származik, ahelyett, hogy a helyi kisgazdákat támogatnánk? - erre volt kíváncsi Morvai Krisztina az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

 

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés