Címlap Nyílt levelek Levelet írtam a Facebook illetékesének a Kuruc.info és a szólásszabadság védelmében - úgy tűnik, sikerrel


Levelet írtam a Facebook illetékesének a Kuruc.info és a szólásszabadság védelmében - úgy tűnik, sikerrel

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark


Az alábbiakban olvasható a Facebook sajtóosztályához írt levelem, illetve az illetékes válasza. Úgy tűnik, érdemes felemelni a szavunkat a jogsértésekkel szemben!

Szeretettel:
KrisztinaFACEBOOK
Sajtóosztálya

MORVAI Krisztina
Európai Parlamenti Képviselő

Brüsszel, 2011. május 23.


Tisztelt Uram/Asszonyom!


Morvai Krisztina vagyok, magyar, emberi jogokkal foglalkozó jogász és független európai parlamenti képviselő. Szeretném kifejezni komoly aggodalmamat a www.kuruc.info nevű igen népszerű magyar honlapnak a Facebook által történt betiltása miatt.

Az elmúlt évek során a Facebook világszerte a szólásszabadság és a véleménynyilvánítási szabadság jelképévé vált. Egészen mostanáig azt hittem, hogy a Facebook olyan valódi "szabad-piaca a gondolkodásnak" ("marketplace of ideas"), ahol az emberek a gondolataikat, nézeteiket, elképzeléseiket szabadon, cenzúra nélkül cserélhetik ki - éppen úgy, ahogy azt a szólásszabadság úttörői egy ideális világ számára elképzelték. A www.kuruc.info mostani betiltása azt jelenti, hogy tévedtem.

A szólásszabadságra és a véleménynyilvánítási szabadságra vonatkozó elméletek, a szakirodalom és az esetjog középpontjában a következő felfogás áll: nem az állam, és nem is valamiféle központi hatóság az, amelynek a beszéd, a kifejezések "értékét" el kell bírálnia, hanem ezt maguknak az embereknek kell megtenniük.

Mi több, nem csak a "korrekt/megfelelő" vagy "szép" beszéd az, amely (emberi jogi) védelmet érdemel, hanem az olyan beszéd és az olyan szavak is, amelyek esetleg sokkolják, vagy zavarják az emberek egyes csoportjait, vagy akár az emberek többségét.  A "nem megfelelő", vagy "nem szép" beszédre a megfelelő reakció nem az elhallgattatás, hanem az olyan beszéd, az olyan kifejezések, amelyek megcáfolják, megkérdőjelezik a zavaró, sokkoló szavakat, nézeteket, vagy érveket.

Voltaképpen ha valaki azt mondja, hogy például "Minden ember egyenlő", mi is az, amit úgy tekinthetünk, mint "az emberi jogok védelme", a "szólásszabadság védelme" abban, hogy az ilyen kifejezést nem tiltják be? Őszintén szólva semmi. Az ilyen beszéd nem igényel semmiféle védelmet, hiszen senki nem kérdőjelezi meg azt a jogot, hogy bárki ilyen kijelentést tegyen.

A szólásszabadsághoz való jogra vonatkozó nemzeti és nemzetközi emberi jogi eszközrendszer alapján voltaképpen pontosan a zavaró, a megkérdőjelezhető beszéd az, amely védelmet igényel, mert az államok illetve azok az emberek vagy csoportok, akiket zavarnak a szokatlan, vagy sokkoló szavak vagy kijelentések hajlamosak arra, hogy elhallgattassák azokat, akik sokkoló vagy zavaró dolgokat mondanak. Ebből következően pontosan az olyan kifejezéseknek kell (emberi jogi/szólásszabadsággal összefüggő) védelem, mint például az, hogy "Az emberek nem egyenlőek - egyesek felsőbbrendűnek születnek, mint mások". Az ilyen kifejezések ugyanis azok, amelyek sok embert sokkolnak vagy zavarnak (ideértve például saját magamat is.)

A megfelelő reakció az ilyen beszédre az "ellen-beszéd", az ellenérvek, a további beszéd általi cáfolat. Nem pontosan az az egyik fő célja a Facebook-nak, hogy teret adjon az ilyen vitáknak?

Ami a www.kuruc.info-t illeti, kétségtelen, hogy a "sokkoló", a "zavaró" beszéd jelen van az oldalon (s hasonlóképpen jelen van számos más, nem betiltott oldalon, amelyek pedig az emberek más csoportjai számára zavaróak).

Ugyanakkor azonban a megfelelő reakció erre a sokkra, vagy zavarra nem a betiltás, hanem megfelelő tér biztosítása az "ellen-beszéd", az ellenérvek számára. Ez pontosan az, amit elvben a Facebook-nak is tennie kellene, ez az, amire a Facebook szolgál.  A Facebook-nak elvben és gyakorlatban egy olyan (kommunikációs) térnek kellene lennie, amelyben a különböző nézetek és érvek anélkül jelenhetnek meg, hogy valamiféle "felsőbb hatóság" eldöntené, hogy mi a helyes és mi a helytelen.

Politikusként, aki nem tartozik az Európai Parlament egyetlen nagy, "status quo" politikai pártjához sem személyesen is hálás vagyok a www.kuruc.info oldalnak, amiért közzéteszik európai parlamenti felszólalásaimat - szemben a fősodratú médiával, amely ezt nem teszi meg -, s ezáltal a munkámat átláthatóvá, követhetővé teszik. Van, amikor a gazdasági globalizáció bűneiről beszélek, van amikor általános emberi jogi kérdésekről, más esetekben a nők egyenjogúságáról, vagy a nők elleni erőszak különböző formáiról, vagy éppen gyermekjogi kérdésekről. (Az ENSZ Nőkkel Szembeni Diszkrimináció Felszámolására létrejött /CEDAW/ Bizottságának egykori tagja vagyok). A Kurucinfo soha nem cenzúrázza a mondanivalómat, akár összhangban van az adott beszédem a szerkesztők politikai nézeteivel, akár nem.

Csak hogy egy példát említsek: nemrégiben TV interjút adtam, amelyben azt mondtam, hogy helytelen a "cigány-bűnözés" kifejezés használata. Az interjú teljes terjedelmében megjelent a www.kuruc.info-n, így az emberek követni és érteni tudták az érveimet, bár az olvasók közül voltak, akik megkérdőjelezték azokat. Sokat tanultam abból a vitából, amely az interjú megjelenését követte, s valószínüleg az olvasók szintén sokat tanultak belőle.

Az elmúlt 30 évben sokat dolgoztam az emberi jogok és az emberi méltóság védelme érdekében Magyarországon és a nemzetközi színtéren is. Mély meggyőződésem, hogy a gondolkodás szabadsága, a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága a legfontosabb emberi jogok közé tartoznak, s egyben elválaszthatatlan elemei az emberi méltóságnak is.   Az emberek méltóságának része, hogy - szembesülve a különböző nézetek, kifejezések, elképzelések széles választékával - saját maguk válasszák ki, hogy mi az, amit elfogadnak közülük, s mi az, amit nem.

Ebből következik, hogy a www.kuruc.info betiltása a Facebook részéről súlyos megsértése az emberi jogoknak, az emberi méltóságnak, s végül, de nem utolsó sorban a demokráciának. Nem az államoknak, nem a kormányoknak, s nem is az internetes közösségi oldalak szerkesztőinek/cenzorainak kellene válogatniuk a "helyes gondolatok" és a "helytelen gondolatok" között, hanem maguknak az embereknek.

Kérem, hogy tartsák szem előtt az alapvető nemzetközi emberi jogi, s a szólásszabadsággal összefüggő normákat és mércéket, s szűntessék meg a www.kuruc.info betiltását.

Hálás lennék, ha levelemre a lehetséges legrövidebb időn belül választ kapnék.


Nagyon köszönöm, tisztelettel:

Dr. Morvai Krisztina (J.D; LL.M; PhD)
(Jogi)Egyetemi Docens
Európai Parlamenti Képviselő


A Facebook illetékesének válasza:

Kedves Morvai Krisztina, Köszönöm szépen levelét, amelyet azzal kapcsolatban írt, hogy a Facebookon található linkek a kuruc.info oldalhoz blokkolva vannak. Célunk, hogy nyitott fórumot tartsunk fenn a Facebook-on az emberek számára arra, hogy megbeszéljék a számukra fontos dolgokat. Ugyanakkor időről időre azzal szembesülünk, hogy blokkolnunk kell linkeket külső oldalakhoz, általában biztonsági problémákkal összefüggésben, s olyan mechanizmust működtetünk, amellyel ezt a blokkolást nagyon gyorsan meg tudjuk valósítani azt követően, hogy felfedezünk valamiféle problémát.  Amikor megkaptam a levelét megkértem az oldal szakembereit, hogy vizsgálják ki a kuruc.infót érintő konkrét problémát. Arról tájékoztattak, hogy ezt a domain-t ideiglenesen a blokkolt linkek listájára tették részeként annak a válasznak, amelyet a biztonsági csoport egy konkrét támadásra adott. Ebben az esetben a domain tévedésből került erre a bizonyos listára, s helyreállításra került mihelyt a tévedés tudomásunkra jutott. Bocsánatot szeretnék kérni azért, hogy a kuruc.info-hoz kapcsolódó linkek ideiglenesen megszűntek/elvesztek. Az oldal biztonsága nagyon fontos számunkra a Facebook-nál, és általában a biztonsági intézkedések nem okoznak kellemetlenséget másoknak, azaz azoknak, akik használják szolgáltatásunkat. Ebben az esetben nem ez volt a helyzet és sajnálom, hogy így történt.

Kérem, tudassa velem, ha további segítségére lehetek.

Tisztelettel
Richard Allan
Szakpolitikai Igazgató
Facebook

 

xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés