Hírlevél és kapcsolódó anyagok - 2011.10.05.

Dalli Biztos tájékoztatja a képviselőket az élelmiszerbiztonság és az állatjólét témáinak aktualitásairól

E-mail Nyomtatás PDF

John Dalli megtartott beszédének jegyzete alább olvasható.

Tisztelt Képviselők,

Ma két, az AGRI Bizottság tagjai számára kulcsfontosságú területre szeretnék összpontosítani, először is a tojótyúkok állatjólétének témájára, másodszor a mézben található GMO kérdésére.

A tojótyúkok állatjóléti kérdései

Csupán néhány hónap választ el 2012. január 1-étől, amikor - már az 1999 óta tervezett - hagyományos ketreces tartás tilalma hatályba lép. Az elmúlt években a Bizottság minden alkalmat megragadott arra, hogy e jogszabály végrehajtását illetően emlékeztesse a tagállamokat felelősségükre. 2010 decemberében a Parlament egy állásfoglalást fogadott el, amely megerősíti és támogatja a hagyományos ketreces tartás tilalmának késedelem nélküli bevezetését, illetve felszólítja a Bizottságot, hogy biztosítsa a jogszabály megfeleltetését.

Bővebben...
 

A képviselők a Bizottság munkatársát kérdezték a hátrányos helyzetű területek jövőbeli támogatásáról

E-mail Nyomtatás PDF

A Bizottság képviseletében Loretta Dormal Marino bemutatta a javaslat hátterét. A hátrányos helyzetű területek támogatása 1975-ben került bevezetésre, három kategóriát meghatározva: a hegységek, a köztes térségek és a konkrét hátrányokkal küzdő térségek fogalmát. A köztes régiókra vonatkozóan a Számvevőszék jelentése 2003-ban megállapította, hogy a tagállamok körülbelül 114 különböző mutatót használnak e területek definiálásakor, amely rendszert a 90-es évek elején felül kellett volna vizsgálni. A felülvizsgálatra a tagállamok ellenállása miatt nem került sor.  A Számvevőszék javaslata szerint megfelelő mutatócsoportot kell kidolgozni, illetve felül kell vizsgálni a túlzott kompenzációt is.

Bővebben...
 

Az AGRI szakbizottság Kanári- szigeteken tett delegációs látogatásáról szóló beszámoló

E-mail Nyomtatás PDF

Wojciechowski beszámolt a delegációs látogatás tapasztalatairól. Annak ellenére, hogy a Kanári szigeteket főként idegenforgalmi vonzereje teszi ismertté, egyben jelentős mezőgazdasági terület is. Távoli jellege miatt a régiónak számos nehézséggel és magasabb költségekkel kell szembenéznie. Különösen a banántermesztők vannak hátrányos helyzetben a tisztességtelen versenyt folytató harmadik országbeli gazdákkal szemben. A delegáció a helyi kormányzattal is élénk eszmecserében vett részt.

 

Vidékfejlesztési programok és a költségvetési válság: a jelentéstervezet bemutatása és lehetséges elfogadása

E-mail Nyomtatás PDF

De Castro elnök összegezte a javaslat lényegi elemeit, illetve eloszlatta a képviselők aggályait, miszerint a társfinanszírozási ráták növekedése 2011-ben és 2012-ben csökkentené a vidékfejlesztési célokra rendelkezésre álló forrásokat. A rendelet lehetővé teszi a pénzügyi nehézségekkel küzdő tagállamok számára, hogy a vidékfejlesztési programokat alacsonyabb pénzügyi részvétel mellett is meg tudják valósítani. Javasolta a bizottsági kezdeményezés támogatását, illetve a gyorsított eljárást. Mivel azonban a Tanácsban a jogalkotási javaslat elfogadásának folyamata megrekedt, a szakbizottság a tervezetet rendes eljárás szerint kezeli.

 

A gazdák inputköltségeinek csökkentése az élelmiszer-ellátási láncban

E-mail Nyomtatás PDF

José Bové, raportőr röviden ismertette jelentéstervezetét, amely a gazdálkodók méltányos jövedelmét szolgáló újabb dokumentum. Korábban az Európai Parlament már sok fontos jelentést fogadott el, például a Dess jelentést (A KAP jövője 2020-ig: az élelmezési, a természetes erőforrásokat érintő, és a területi kihívások kezelése), a gazdálkodók igazságos jövedelméről és az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyabb európai működéséről szóló jelentést (jelentéstevő: José Bové) és az EU-ban tapasztalható fehérjehiányról szóló jelentést (jelentéstevő Martin Häusling). Ezek a jelentések a gazdák méltányos jövedelmét és a gazdaságok fennmaradását szolgálják. Emellett nagyon fontos viszont a bemeneti ellátási lánc vizsgálata is, hiszen az árak volatilitása és növekedése jelentős mértékben csökkenti a gazdák jövedelmét. A gazdaságok száma egyre csökken, az mezőgazdasági ipar viszont koncentrálódik: a vetőmagpiac 75 százalékát például 6 cég ellenőrzi és tartja kézben. A bemeneti ellátási láncban meglévő kritikus területek az energia-, a talajjavítók és növényvédő szerek, az állati takarmányozás, a vetőmagok, a termőföld- és a víz költségei.   A tervezet célja a gazdálkodók önállóságának hangsúlyozása, a környezetbarát agronómiai gyakorlatok ösztönzése, ezáltal a mezőgazdasági termelők jövedelmezőségének növelése. Hangsúlyozta, hogy a kialakítandó közös állásfoglalásnak a Közös Agrárpolitika reformterveinek is egyértelműen meg kell felelnie.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>
1. oldal / 2

Hírlevél a mezőgazdaságról,
vidékről, élelmiszerről
2011. október 5.


Kattintson a letöltéshez!

A PDF fájlok megtekintéséhez az Adobe Reader program legfrissebb veziója az alábbi linkre kattintva letölthető:



xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés