Címlap


Morvai Krisztina EP képviselő (újabb) sajtóközleménye az azeri gyilkos kiadása, valamint az ír gázoló büntetlensége kapcsán

E-mail Nyomtatás PDF

I. Az azeri üggyel kapcsolatos újabb kérdések

Az azeri gyilkos kiadása kapcsán kialakult feszült helyzetben a magyar kormány azt hangsúlyozza, hogy mindenben a nemzetközi jog irányadó szabályai szerint jár el. Jogászként nagyon fontosnak tartom, hogy a nyilvánosság – politikai meggyőződéstől függetlenül – világosan ismerje az ügyben irányadó nemzetközi és magyar jogszabályokat. Ezeket ismertettem tegnapi (szeptember 3.) sajtóközleményemben, egyebek között rámutatva, hogy az alapul fekvő nemzetközi egyezmény 12. cikke lehetővé teszi, hogy a „fogadó ország” kegyelemben részesítse az oda átszállított, egy másik részes állam bírósága által szabadságvesztésre ítélt személyt. Az ATV ma reggeli műsorában Jávor Benedek, az LMP képviselője úgy nyilatkozott, hogy Azerbajdzsán a 12. cikkhez olyan tartalmú fenntartást fűzött, amely alapján az azeri államnak Magyarország hozzájárulását kellett volna kérnie ahhoz, hogy Safarovot kegyelemben részesítse. Álláspontom szerint Azerbajdzsán hivatkozott fenntartása nem értelmezhető így. A normaszöveg angolul a következő:

Bővebben...
   

Morvai Krisztina sajtóközleménye az azeri kiadási ügy kapcsán

E-mail Nyomtatás PDF

Dr. Morvai Krisztina jogász, Európai Parlamenti képviselő, az EP Szabadságjogi, Rendészeti és Igazságügyi (LIBE) Bizottságának tagja

SAJTÓKÖZLEMÉNYE az Azeri gyilkos átadási ügye kapcsán – I. Lehetővé teszi az irányadó jogszabály a kegyelem adását hasonló esetben (Európai Egyezmény 12. Cikk). II. A Magyar Kormánynak haladéktalanul az Európa Tanácstól kell kérnie az ügy „barátságos rendezésének” megkísérlését (Európai Egyezmény 23. Cikk). III. Az mno.hu oldalon közölt azeri levél általánosan fogalmaz, Magyarországnak konkrét garanciát kellett volna kérnie.

I.    Az azeri gyilkos átadása az Európa Tanács keretei között, Strasbourgban 1983-ban született, az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény alapján történt (a továbbiakban: Egyezmény), amelyet Magyarország az 1994. évi XX. törvénnyel hirdetett ki, így az Egyezmény teljes szövege bárki számára, magyar nyelven elérhető.
II.    Az Egyezménynek a jogeset jelen állása szerinti két legfontosabb rendelkezése a következő:

Bővebben...
 

Rabszolgatartás Magyarországon, az Európai Unió tagállamában

E-mail Nyomtatás PDF

A 2012 telén egy magyarországi tanyán készült rövidfilm egy "csicskasorban", azaz rabszolgasorban élő férfi megrázó történetét, s életkörülményeit mutatja be. Készítői hosszas vívódás után döntöttek úgy, hogy a rejtett kamerával készült felvételt nyilvánosságra hozzák, tekintettel arra is, hogy a főszereplő maga is fontosnak tartja e felháborító, s számos áldozatot érintő bűncselekménytípus megismertetését, illetve felszámolását. A szinte kizárólag cigány elkövetők által magyar áldozatok sérelmére elkövetett "csicskáztatás" (rabszolgatartás) jelenségének létezését cáfolhatatlanul bizonyító dokumentumot (ezt a flmet) is felhasználva Morvai Krisztina büntetőjogász, EP képviselő 2012. szeptemberében komplex bűnmegelőzési, bűnfelderítési és áldozatsegítő stratégia megalkotását fogja kezdeményezni a kormánynál és az Országos Rendőrfőkapitánynál.

 

Rendőrök ellen nyomoznak a West Balkán-ügyben

E-mail Nyomtatás PDF

Szolgálatban elkövetett kötelességszegés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő július 1-jén közölte az MTI-vel, hogy az ügyben feljelentést tett rendőrök ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt. Ezt azzal indokolta, hogy a tragédia estéjén többen telefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérve, de a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek.

Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője az MTI-nek kedden elmondta: az ügyészség hétfőn "szolgálatban kötelességszegés" bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben.

Bővebben...
 

Morvai Krisztina az ír európai parlamenti képviselők segítségét kérte a két kisgyermek halálát okozó leányfalui gázolással kapcsolatos igazságtétel érdekében

E-mail Nyomtatás PDF

A mai napon elektronikus levélben kerestem meg  - párthovatartozásra való tekintet nélkül - ír európai parlamenti képviselőtársaimat, segítségüket kérve a két gyermek halálát okozó leányfalui gázolással kapcsolatos igazságtétel érdekében. A személyre szóló kísérőlevéllel eljuttattam hozzájuk a gyermekek édesapjának, Zoltai Bencének a múlt héten Dublinban tartott sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott közleményét, amely részletesen ismerteti a tragikus esetet, s az üggyel összefüggő felháborító bírósági döntéseket.  A most folyamatban lévő strasbourgi plenáris ülés során egyenként személyesen is felkeresem az ír képviselőket, s közvetlenül is átadom nekik a levelet és a közleményt.Angolul írott levelem magyar fordítása, illetve Zoltai Bence sajtóközleményének internetes fellelhetőségi helye alább olvasható.

Kedves Ír Európai Parlamenti Képviselőtársam, Kedves ...Úr/Asszony!

Segítségét és támogatását szeretném kérni azon tragikus esettel kapcsolatban, hogy tizenkét évvel ezelőtt két magyar gyermeket halálra gázolt egy ír állampolgár, Ciaran TOBIN. Az Ír Legfelsőbb Bíróság közelmúltban hozott döntése, s az a tény, hogy TOBIN úr soha nem töltötte le három éves szabadságvesztés büntetését nemcsak az ötévesen meghalt Marci és a kétévesen meghalt Petra szüleit rázzák meg, hanem a magyar emberek egész közösségét. Az igazságosság legalapvetőbb elveinek súlyos sérelme ebben az ügyben igen nagy csalódást okoz nekünk,  s negatívan érinti a hagyományosan jó ír-magyar kapcsolatokat, valamint az emberek hitét a mindannyiunkat érintő ügyekben történő európai együttműködés lehetőségeiben. Mindebből következően ezzel az esettel az Európai Unió/az Európai Parlament szintjén is foglalkozni kell. Kérem, hogy olvassa el az alábbi (angol nyelvű) közleményt, amelyet ZOLTAI Bence úr, a két gyermek édesapja hozott nyilvánosságra múlt heti dublini sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozva, hogy ennek az ügynek semmi köze nincs a politikához, különösen nem a pártpolitikához arra szeretném Önt kérni, hogy tegyen meg minden lehetséges lépést annak érdekében, hogy az igazságtétel megtörténjen.

Nagyon köszönöm figyelmét és támogatását.

Strasbourg, 2012. július 4.

Morvai Krisztina EP képviselő
(független, Magyarország)

 

Feljelentésem a West Balkán tragédia ügyében

E-mail Nyomtatás PDF

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság néhány nappal ezelőtt hozott ítéletet a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen tavaly történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében, amely három fiatal halálával és számos sérüléssel járt. A tragikus végű rendezvény szervezőit a bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének minősített esete miatt egyenként 2 év 8 hónapi szabadságvesztésre ítélte.

A sajtó (így például a Magyar Nemzet 2012.június 28-i száma) tudósított az ítélet tartalmáról, így a bíróság által megállapított történeti tényállásról. Eszerint az események során, a kibontakozó pánikban, s a súlyos veszélyhelyzetet megtapasztalva a helyszínen lévő fiatalok közül többen is betelefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérni. Az életveszélyben lévő személyek hívására az ügyeleti szolgálatot teljesítő rendőrök a segítségnyújtást megtagadták, s "intézkedés helyett azt javasolták, hogy a panaszosok ne járjanak ekkora bulikba, és akkor nem lesz akkora tömeg, tegyenek feljelentést súlyos testi sértés miatt, vagy például egy molesztált lánynak azt, hogy ezért nem mennek ki a járőrök a helyszínre, mert ügyében csak magánindítvány után lehet eljárni. A bíró megjegyezte: nem, derült ki az eljárásban, hogy a Nyugati téri rendőrőrs állományának és a több tucat térfigyelő kamera kezelőinek miért nem tűnt fel egy többezres tömeg a WB-nál". (Magyar Nemzet, 2012. június 28. 17. old)

Bővebben...
 

A magyar emberek nem akarnak gazdasági menekültként élni és hazavágynak! - Felszólalásom a Magyar Országgyűlésben

E-mail Nyomtatás PDF

Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitáján a múlt heti felhívásomra (felhívás és kérdőív) beérkezett válaszleveleken keresztül szembesítettem képviselőtársaimat a külföldön, gazdasági menekültként élő magyar emberek helyzetével. Kértem, hogy az ezen leveleken keresztül szóló hangok vezessék a törvényhozókat munkájuk során, akkor mikor a 2013-as költségvetésről döntenek.

 

Szánalmas, hogy az ügyészség folyamatosan Budaházyt üldözi, Gyurcsányt pedig futni hagyja

E-mail Nyomtatás PDF

Nagy örömmel üdvözlöm Budaházy György és ügyvédei kitartó harcainak újabb sikerét, a Kúria felmentő ítéletét a hazafi ellen "alkotmányos rend erőszakos megdöntése" miatt folyamatban volt büntetőügyben. Jogtörténeti jelentőségűnek tartom azt a tényt, hogy Budaházy blog bejegyzései, amelyekben a szemkilövető Gyurcsány kormánnyal szembeni határozott és bátor ellenállásra bíztatott nem minősülnek bűncselekménynek - szemben a jogerős ítélet jogsértő megállapításával. Szégyenletesnek tartom ugyanakkor, hogy az ügyészség két évvel a kormányváltás után is körömszakadtáig ragaszkodott a bűnösség megállapításához, mintegy azt üzenve a magyar embereknek, hogy az esetleges jövőbeni hibbant Nérók terrorját meghunyászkodva kell eltűrnünk.

Bővebben...
 

A Ma reggel vendége voltam (2012.06.20.)

E-mail Nyomtatás PDF

 
<< Első < Előző 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Következő > Utolsó >>
72. oldal / 91

Köszöntöm megújult honlapomon!


 


Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés LightBoxban

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés LightBoxban

Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés LightBoxban